search
top

Електронна бібліотека «УкрЛіб» розмістила книгу Віктора Гребенюка «Златоплуг»

28.04.2022. Електронна бібліотека «УкрЛіб» розмістила недавно завершену книгу «Златоплуг», автор-упорядник якої Віктор Гребенюк.

Це героїчний епос України-Русі, побудований на билинах київського циклу. Річ тім, що створення національних поетичних епопей не завершилося в античні часи «Іліадою» чи «Енеїдою», в середньовічні «Піснею про нібелунгів» чи «Шах-наме». У XIX ст. фінський фольклорист-любитель Еліос Леннрот вирішив укласти щось подібне на основі розрізнених народних пісень-рун. Він записав їх і розмістив за певним сюжетом, додавши те, чого, на його погляд, не вистачало. Так постала знаменита «Калевала», що високо піднесла національне самоусвідомлення фінів і карелів.

Надалі за леннротівським почином з’явилися численні епоси багатьох народів: киргизький «Манас», монгольський «Гесер», вірменський «Давит Сасунці» та под. У XXI ст. народні героїчні епоси постають також, навіть деякі нечисленні народи їх тепер мають на основі давніх поетичних творів.

Віктор Гребенюк пішов цим же шляхом і уклав поетичний епос із давньоруських билин київського циклу. На жаль, обставини воєнного часу не дали змоги видати «Златоплуг» на папері. Більш того, електронна бібліотека «УкрЛіб», очевидно, не має технічної можливості розміщувати примітки. Та все-таки початок покладено: українці тепер мають свій великий національний епос.


 

top