search
top

Літчитання на днях науки

16 травня 2019 р. Віктор Гребенюк взяв участь у днях науки Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти. Причому тема його виступу – «Луцький з’їзд монархів: історичні джерела та художня інтерпретація» – стала загальною темою волинезнавчих історико-педагогічних читань у рамках цих днів.

Віктор Іванович розповідав, на які документи спирався, творячи драматичну поему «Європа. Луцьк. 1429-й» – перший і єдиний літературний твір про цю найбільшу подію в історії міста. Він, зокрема, наводив місця із «Хроніки польської, литовської, жмудської і всієї Русі…» Мацея Стрийковського (XVI ст.) та своє літературне втілення їх. «Я, пишучи на історичні теми, завжди стараюсь бути якомога точнішим до деталей і загального контексту (хоча місця для художнього домислу все одно залишається доволі)», – зазначив автор.

Цю книжку за поданням Волинського осередку СХПУ в 2014 році було удостоєно Премії ім. А. Кримського. Нині відзначають 590-ліття Луцького з’їзду монархів – події, що вважається початком європейської дипломатії.

 

top