search
top

Сценарій визнано добрим. А чи не зняти б і фільм?

8.06.2018. За підсумками конкурсу літературного фестивалю «Антракт», що відбувся навесні цього року в Херсоні, випущено альманах «Простір крізь час». У ньому вміщено сценарій короткометражного ігрового фільму «Ефект Вертера», написаний Віктором Гребенюком за своєю однойменною новелою. Цей твір нашого спілчанина одержав друге місце в номінації «Сценарії короткометражних фільмів».

До речі, сценарій уміщено і в альманасі «Осоння» Волинського осередку СХПУ за 2016 рік. А новела стала програмною для нової збірки короткої прози Віктора Гребенюка «“Ефект Вертера” та інші новели» (вийшла як електронна книга у київському «Мультимедійному видавництві Стрельбицького» торік та як звукова – цього року в луцькій студії «Крок назустріч»).

Ефектом, або синдромом Вертера в соціології та психології називають соціально небезпечне і психічно заразне явище – хвилю наслідуваних самогубств після суїциду, широко висвітленого у ЗМІ, літературі, кіно. У ширшому розумінні ефект Вертера – це взагалі наслідування в житті того, що почерпнуто з журналістського чи письменницького доробку (переважно, на жаль, негативного).

Не можна сказати, що новинарі не розуміють небезпеки засилля «чорних подій» на сторінках та в ефірі. Так, на хвилях телеканалу «Аверс» кілька разів демонстрували запис читання Віктором Гребенюком «Ефекту Вертера».

А може, у медіапросторі настав час і створення фільму за цим сценарієм?

 

top